Forbrugslån

Et forbrugslån er et lån, der kan bruges til forbrug. Det betyder, at du kan bruge lånet til lige det, du ønsker. Derfor er det ikke et lån, der – som andre – er øremærket til noget specifikt. Du skal ikke stå til ansvar over for en rådgiver, hvor du skal dokumentere tankerne bag. Da det er lån, der bruges til at dække alskens typer af forbrug, så er det et lån, der kan bruges til mange ting.

Derfor er det også et lån, der kan optages til netop dét, du ønsker. Du kan optage det, fordi du mangler penge til en rejse, du altid har drømt om. Et forbrugslån er også det rette valg, hvis du har brug for penge til en uforudset regning eller til at skabe et større økonomisk råderum i en periode. Derfor dækker forbrugslån også over mange formål, hvorfor lånene også adskiller sig meget.

Hvad koster et forbrugslån?

forbrugslånDer kan ikke gives et entydigt og specifikt svar på, hvad et lån koster. Det er noget, der afhænger af mange forskellige aspekter. Det er blandt andet faktorer som løbetid, lånets størrelse, renter og øvrige udgifter, der skal indregnes. I de fleste tilfælde kan du selv vælge lånets størrelse og løbetid. Det betyder, at du kan skræddersy det til dine behov, og være herre over omkostningerne.

Ovenstående er dog ikke noget, der tilbydes af alle udbydere. Hos de fleste aktører er det dog muligt. Der skal ikke være nogen tvivl om, at det er dyrere, at optage lånet hos én af de online låneudbydere frem for at låne det via banken. Der er flere årsager til dette. Det skyldes dog primært, at du ikke skal stille en form for sikkerhed, når du låner penge på nettet via en online udbyder.

I og med, at du ikke skal stille en sikkerhed, så betyder det også, at udbyderne løber en større risiko. De er villige til at tage denne risiko, men det er dig, der skal betale for. Hos enkelte udbydere tilbyder de, at første lån (op til en vis størrelse) er gratis – både fri for renter og gebyrer. Derfor er det også særdeles vigtigt, at du sørger for at undersøge markedet, inden du låner penge.

Dertil er det heller ikke til at komme udenom, at renten også spiller ind. Hvis du kan finde et forbrugslån med en lav rente, så vil det være billigere end et tilsvarede lån med en høj rente. Det mest optimale ville dog være, at finde et rentefrit forbrugslån. Det er dog kun noget, der findes i et begrænset omfang. Det er desuden sjældent muligt at finde lån med højere lånebeløb uden rente.

Hvor meget kan jeg låne med et forbrugslån?

Hvis du er nysgerrig efter, hvor mange penge, du kan låne, så kan du prøve at se dig lidt omkring blandt låneudbyderne. Her vil du hurtigt observere, at det kan variere meget, hvor stort et beløb, du kan låne hos de online låneudbydere. Faktisk forholder det sig således, at et forbrugslån kan variere fra blot 100 kr. og helt op til 350.000 kr., hvorfor du også finder et passende beløb.

Hvilket beløb, du vælger at låne, er helt op til dig. Det er dog vigtigt, at du tager dine behov med i betragtningen. Dertil er det mindst lige så vigtigt, at du ikke låner mere, end hvad du reelt set har brug for. Det er ikke gratis at optage et forbrugslån. Det vil – tværtimod – byde på en del omkostninger, som du kommer til at betale. Uanset om det er over en længere periode eller ej.

Hvis du er på udkig efter et mindre lån. F.eks. et lån, der strækker sig mellem 100 kr. og 7.000 kr., så er det oplagt, at du ser nærmere på hhv. kviklån og SMS lån. Disse lån er også en form for forbrugslån. De er dog oftest udformet med fokus på et mindre lånebeløb (op til ca. 7.000 kr.). Derfor er vilkårene også anderledes og du skal også betale disse lån tilbage i løbet af 30-45 dage.

Du kan dog finde mindre lån med en længere løbetid. Det vil dog oftest betyde, at ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent) bliver skruet i vejret. Uanset hvad, så er det vigtigt, at du kan overholde den valgte løbetid på lånet. Er lånet ikke tilbagebetalt inden for aftalt tid, så vil det blive markant dyrere for dig. I værste fald kan du tilmed ende som registreret i RKI eller Debitor Registret.

Skal jeg stille sikkerhed ved forbrugslån?

Én af de store forskelle ved at skulle optage forbrugslån hos en online låneudbyder og hos banken er, at du ikke skal stille sikkerhed. Vær dog opmærksom på, at det er noget, der kan variere fra udbyder til udbyder. Det skyldes blandt andet, at der kan være et stort spænd i lånebeløbet, da nogle udbyder låner op til 10.000 kr kroner og andre helt op til 400.000 kroner.

De store forskelle i størrelsen af lånebeløbet kan også betyde, at der er forskel på hvilken holdning, de forskellige udbydere har i forhold til sikkerhedsstillelse ved deres forbrugslån. Som udgangspunkt er det dog kun ganske få af de onlinebaserede udbydere, der rent faktisk stiller krav til, at du kan byde ind med en form for sikkerhed for dit lån – modsat hvad din bank gør.

Hvis du har planer om, at skulle låne flere hundrede tusinde kroner, så kan det hænde, at der bliver stillet et krav til, at du kan stille en sikkerhed for dit lån. Det er dog også kun i tilfælde af, at der er tale om et højt lånebeløb. For uden dét, så er det meget usandsynligt, at der bliver stillet krav til, at du faktisk kan stille en form for sikkerhed i forbindelse med et forbrugslån.

Ovenstående er naturligvis én af de primære årsager til, at mange danskere vælger at gå i denne retning frem for at ansøge om et lån i banken. Skal du låne penge i banken, så skal du dokumentere hvad, pengene skal bruges til, du skal stille sikkerhed og du skal igennem talerige møder med din bankrådgiver. Låner du i stedet på nettet, så slipper du for alt dette besvær.

Andre emner:

Optag et forbrugslån – hurtigt og nemt

Når du vælger et forbrugslån hos en online låneudbyder, så vælger du samtidig også en løsning, der gør det muligt for dig hurtigt og nemt at låne til netop dét, du har brug for eller lyst til. Derfor er der også mange danskere, der vælger denne løsning frem for at sætte et møde op med deres bankrådgiver, for at overbevise ham eller hende om, at et forbrugslån er en god idé.

Dertil er det også nemt og enkelt, at hele låneprocessen foregår på nettet. Der er ikke nogle fysiske papirer, der skal sendes frem og tilbage. Det betyder, at du får en markant hurtigere låneproces end, hvis du går i banken. Som der også er givet udtryk for tidligere, så skal du tilmed heller ikke stille nogen sikkerhed for dit lån, når du låner penge hos en online låneudbyder.

Du kan ansøge hele døgnet rundt

Dertil er det også en klar fordel, at du kan ansøge om et forbrugslån i alle døgnets 24 timer – uanset hvor, du befinder dig. Det kræver kun, at du har adgang til internettet via en PC eller smartphone og at du har dit NemID ved hånden – andet skal du faktisk ikke bruge. Det er også noget, der er med til at understrege, at det er særdeles nemt og enkelt at søge om et forbrugslån på nettet.

Hvis du ansøger inden for udbyderens åbningstid, så kan du tilmed være heldig at pengene står på din konto i løbet af blot én time. Det er klart en fordel, hvis du f.eks. står over for, at skulle betale en uforudset regning eller deslige. Skal du låne penge i banken, så forholder det sig helt anderledes. Som udgangspunkt, så vil du desuden altid kunne forvente en udbetaling inden for 24 timer.

Hvad skal jeg være opmærksom på ift. et forbrugslån?

Der findes mange ting, du skal være opmærksom på, når du optager et forbrugslån. Derfor er det også vigtigt, at det ikke blot er noget, du kaster dig hovedkulds ud i. Tværtimod, så skal du bruge tid på at forberede dig nøje. Du skal dertil også sikre dig selv, at den rette løsning faktisk er, at optage et forbrugslån hos en online udbyder eller om du har andre (og bedre) muligheder.

Der er særligt ét aspekt, du skal holde fokus på, når du skal optage et forbrugslån; ÅOP. Det er en forkortelse får Årlige Omkostninger i Procent. Det dækker over alle de omkostninger, der er forbundet med det pågældende lån. Derfor er det også en god indikator for, om lånet er dyrt eller billigt, da det er et tal, der dækker over alle gebyrer, renter samt andre udgifter i forbindelse med lånet.

Selvom ÅOP er det absolut vigtigste aspekt af, at skulle optage et online forbrugslån, så er der også andre begreber, du bør have kendskab til. Derfor er det også vigtigt, at du læser op på disse begreber, inden du tager et forbrugslån. Her er der blandt andet tale om lånebegreber såsom:

  • Hovedstol: Et begreb for det samlede lånebeløb. Hvis du vil låne 300.000 kr., så er du nødsaget til at låne lidt mere end dét. Der er altid nogle udgifter forbundet med stiftelsen samt et kurstab. Det betyder også at lånets hovedstol som udgangspunkt vil være cirka et par tusinde mere end det oprindelige lånebeløb.
  • Stiftelsesomkostninger: Der vil altid være nogle omkostninger forbundet med stiftelsen af et forbrugslån. Disse skal betales, når du opretter lånet. Det er vigtigt, at du er klar over, at det kan have stor indflydelse på lånets ÅOP, da den procentvise del er større, hvis du låner f.eks. 5.000 kr. i stedet for 50.000 kr.
  • Månedlig ydelse: Et låns månedlige ydelse afhænger af lånets samlede størrelse, renten på lånet og dets løbetid. I og med, at det er et beløb, der afhænger af mange faktorer, så kan det også variere meget. Det er samtidig et begreb for, hvor meget, du skal betale af i kroner og ører på lånet hver måned.
  • Løbetid: Når du optaget et forbrugslån, så skal du også fastsætte en løbetid. Dette begreb dækker over, hvor lang tid, du skal betale af på lånet, inden det er betalt ud. Det er meget vigtigt, at du kan overholde den fastsatte tilbagebetalingsperiode, da det ellers vil resultere i både gebyrer og renter.
  • Rente: Det er de absolut færreste lån på nettet, som der ikke er renter på, når du optager dem. Derfor er det også forventeligt, at du skal betale renter. Renten er den procentsats, du skal betale for at låne pengene. Den har også stærk indflydelse på den endelige pris for at kunne optage det respektive forbrugslån.

Alle de begreber, der er blevet beskrevet ovenfor har indflydelse på lånets ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent). Nogle af dem har dog større indflydelse end andre. Det er også ensbetydende med, at du ved at have kendskab til disse begreber, vil have det markant nemmere ved at skulle vælge det bedste og billigste forbrugslån på det danske marked ud fra den økonomiske situation, du er i.

Hvem kan optage et forbrugslån?

Der er nærmest ikke nogen grænse for, hvem der kan optage et forbrugslån. Med andre ord, så er det noget, som stort set alle har mulighed for. Myndighederne stiller dog krav til, at du minimum er fyldt 18 år, før det er noget, du har mulighed for. Der er dog enkelte udbydere, der har valgt at forøge deres aldersgrænse for, hvornår det er muligt at ansøge om et forbrugslån hos dem.

Dertil er det også meget normalt, at der stilles en række andre krav til dig som låntager. Som der også er givet udtryk for ovenfor, så er det noget, der kan variere meget fra udbyder til udbyder. Derfor skal du også læse om dette hos hver enkelt udbyder, men langt de fleste er dog enige om, at du ikke være registreret i enten RKI eller Debitor Registret, hvis du vil låne penge.

Foruden dette, så er de mest basale krav til, at kunne optage et forbrugslån her i landet blot, at du er fyldt 18 år (og dermed er myndig) og at du er dansk statsborger. Det er noget, som langt de fleste, der rent faktisk har lyst til at låne penge på nettet, kan opfylde. Nedenfor kan du dog finde en kort oversigt over øvrige krav, som nogle af låneudbyderne også stiller.

Ekstra krav som låntager til forbrugslån

Som der også er givet udtryk for tidligere, så skal der naturligvis ikke være nogen tvivl om, at det kan variere meget fra udbyder til udbyder, hvad de ellers stiller af krav til deres låntagere. Nogle af de krav, der ofte stilles, kan du læse om nedenfor, så du dermed kan vurdere, om det er noget, du kan leve op til:

  • Du skal minimum være 20 år. Andre steder er det tilmed krævet, at du er 23 år.
  • Du må ikke være registreret i hverken RKI eller Debitor Registret.
  • Der stilles nogle steder krav til, at du skal have et fast arbejde.
  • Nogle stiller krav til, at du har en årsindkomst på over 125.000 kr.

Du skal naturligvis huske på, at de ovenstående krav ikke er noget, der gør sig gældende for alle udbydere. Der er nemlig op til flere steder, hvor de ikke har andre krav end, at du ikke må være registreret i RKI eller Debitor Registret, at du skal være fyldt 18 år og at du samtidig også har dansk statsborgerskab. Husk dog altid at læse op på dette, inden du beslutter dig for at søge om et lån.

Forbrugslån – kan det betale sig?

Kan det rent faktisk betale sig for dig at optage et forbrugslån? Det er med garanti noget, som de fleste overvejer. Det er ikke noget, der kan gøre sig gældende i alle tilfælde. Der er dog også mange tilfælde, hvor det er en god idé, at du vælger at optage et forbrugslån. Hvis det skal bruges til forbrug og ikke ønsker at stå til regnskab for, hvad pengene skal bruges til, så er et forbrugslån løsningen.

I forbindelse med et sådant lån, så skal du nemlig ikke stå til regnskab for, hvad pengene skal bruges til. Hvis du skal bruge penge til renovering af hjemmet eller at lave en energirenovering, så er det bedre, at du går i banken. Har du fået en uforudset regning, vil du gerne på ferie eller har du planer om, at skulle på shoppingtur, så er det bedre, at du vælger at optage et forbrugslån på nettet.

Hvad det betyder er, at det godt kan betale sig at tage et lån til forbrug på nettet, men det er dog vigtigt, at det også gøres klart, at du skal overveje situationen meget nøje. Hvad skal du bruge pengene til? Hvor mange penge vil du låne? Er du i stand til at betale det tilbage til tiden? Det er sådanne spørgsmål, du skal stille dig selv, når du overvejer om det kan betale sig at optage et forbrugslån.