Er du registreret som dårlig betaler hos f.eks. Experian (det gamle RKI) eller Biznode, er det stort set umuligt at låne penge. Derfor skal du ikke forvente, at du kan låne penge, hvis du står i RKI. Men hvad kan du så gøre?
Livet bliver lidt mere surt, hvis du er så uheldig, at du er blevet registreret som dårlig betaler. For det gør det svært for dig at låne penge. Også selv om registreringen ikke skyldes, at du har misligholdt et lån.
For når låneudbyderne undersøger din økonomi, får de kun at vide, at du er registreret som dårlig betaler hos enten Experian, Biznode eller et andet kreditoplysningsbureau. Og så er der oftest lukket for det varme vand.
Ny lovgivning gør det endnu sværere at låne penge, når du står i RKI
Særligt i dag, hvor der er sat et loft over hvor høj en rente, låneudbyderne kan tage for deres lån. For låneudbyderne sætter udlånsrenten på dit lån efter, hvor stor en risiko de løber ved at låne penge ud til dig.
Men i dag må den maksimale ÅOP på et lån højst være på 35 % – og skal være under 25 % på de lån, som låneudbydere og banker ønsker at markedsføre.
Tidligere var der frit spil for, hvor høje renter låneudbyderne kunne tage. Så var de villige til at løbe risikoen, og var folk villige til at betale ågerrenter for lånet, var der intet til hindrer for, at du kunne låne penge, selv om du stod i RKI. Eller Experian, som det hedder i dag.
Den mulighed er der ikke i dag.
Heldigvis.
For så ender du ikke i Luksusfælden, og få taget kæledyr, bil og alt muligt andet fra dig af Jan Swyrtz og de andre rådgivere.
Hvad gør du for at komme ud af RKI?
Så er du blevet registreret i RKI, anbefaler vi, at du gør alt, hvad du kan, for at slippe af med registreringen igen.
Det starter med, at du går ind på https://dininfo.dk, og logger ind med MitID.
Herefter kan du se, hvorvidt du er registreret hos Experian. Samt hvem der har registreret dig og hvor stort et beløb, der er tale om.
Er du registreret som dårlig betaler hos Biznode eller Dun & Bradstreet, skal du i stedet logge ind med NemID på https://mindbroplysning.dk/.
Og er du rigtig uheldig, kan du risikere at være registreret hos begge kreditoplysningsbureauer samtidig.
Få sat gang i en betalingsaftale
Når du ved, hvem og hvor meget du er registreret for, er det næste, du skal gøre at kontakte det pågældende firma. Eller den pågældende offentlige institution. For det offentlige kan også registrere dig som dårlig betaler.
Er beløbet ikke større, end du kan betale det med det samme? Så gør det. Så slipper du af med din registrering som dårlig betaler meget hurtigt.
Har du ikke råd til at betale hele beløbet? Så indgå en afdragsaftale. Gerne med et månedligt afdrag, som er så stort, som du har råd til. Så kan du hurtigere blive gældfri, og komme ud af RKI. Eller hvilket kreditvurderingsfirma du nu er registreret hos.
Har du slet ikke råd til at afdrage bare en lille smule, er der ikke andet for, end at vente til du får råd.
Eller til der er gået 5 år. For efter 5 år er kreditoplysningsbureauet forpligtet til at slette din registrering.
Det er bare længe at vente på, at du kan få lov til at låne igen. F.eks. til en ny, større bolig, fordi du venter en familieforøgelse.