Lån penge trods RKI – kan jeg det?

Kan jeg låne penge trods en RKI-registrering? Eller er jeg fuldstændigt fastlåst på grund af min dårlige økonomi? Det kan være svært at få hverdagen til at hænge sammen, hvis du først er registreret som dårlig betaler. Men der er en udvej.

Når du ansøger om et lån hos et finansieringsselskab på nettet, foretager de helt automatisk en kreditvurdering af dig ved hjælp af de oplysninger, som du giver adgang til, når du underskriver låneansøgningen med MitID.

Samtidig trækker låneudbyderen også oplysninger en masse andre steder. Bl.a. hos kreditbureauer som f.eks. Experian – det, som tidligere hed RKI, og stadig gør det i folkemunde.

Det hele foregår digitalt ved hjælp af måske helt op til 100 forskellige forespørgsler. Hvert enkelt svar bidrager med en værdi til en algoritme, som giver en samlet vurdering af din privatøkonomiske situation. Så det hele går megahurtigt. Det er derfor, du kan få så hurtigt svar på, om du kan få lånet.

Derfor kan du ikke låne penge trods RKI

Derfor er det meget svært at skjule over for finansieringsselskaberne, hvis du er blevet registreret som dårlig betaler hos Experian eller et af de andre kreditvurderingsselskaber. Eller hvordan din privatøkonomi ser ud.

For udover kreditvurderingsselskaberne tjekker låneudbyderne både SKAT og i nogle tilfælde også hos den bank, som du har din NemKonto hos.

Derfor får du i langt de fleste tilfælde afslag på din låneansøgning, hvis du forsøger at låne penge trods RKI-registreringen.

Hvorfor kan du nogle gange låne penge trods RKI?

Alligevel vælger nogle låneudbydere at bevillige dig et lån. Eller tilbyder dig en anden type lån end det, du har ansøgt om. For som sådan er det ikke forbudt at låne ud til en dårlig betaler. Men risikoen for at låne pengene ud er større.

Så finansieringsselskaberne løber helt bevidst en kalkuleret risiko, hvis de accepterer at låne ud til dig alligevel. Derfor ligger renten meget højere på det lån, du bliver tilbudt. Tit højere end de 25 % ÅOP, som er den maksimale værdi på de låntyper, som låneudbyderne må markedsføre.

Men det reelle ”renteloft” ligger på 35 % ÅOP. Disse lån må bare ikke markedsføres. Men flere af låneudbyderne har lån med en højere ÅOP, end de 25 % du kan finde på nettet. De er netop reserveret til folk med en dårlig økonomi.

Derfor er der grund til at tænke dig ekstra godt om, hvis du får tilbudt en anden form for lån, når du ansøger om et lån på nettet.

Slip af med din status som dårlig betaler

Den mest reelle måde at få mulighed for at låne penge igen, er ved at slippe af med din status som dårlig betaler. Det vil sandsynligvis betyde, at du er nødt til at omlægge din økonomi i en periode, for at få råd til at slippe af med den gæld, som har sendt dig i ”RKI”.

Vil du have et overblik over hvilket eller hvilke gældsforhold, der er tale om, kan du logge ind på dininfo.dk med MitID. Her kan du se hvilke registreringer, Experian har, som har givet dig en status som dårlig betaler i deres system.

Andre kreditvurderingsbureauer har tilsvarende sider, hvor du kan tjekke, hvilke forhold du er registreret for.

Tag derefter fat i de firmaer, som har anmeldt dig, og lav en afdragsaftale med dem. Så har du en tidshorisont for, hvornår du slipper af med din registrering som dårlig betaler.