Sådan finder du det billigste kviklån

Markedet for kviklån er stadig stort og uoverskueligt, selv om renteloftet på 25 % ÅOP har ryddet en smule ud i branchen. Så hvordan finder du det billigste kviklån i 2022.

Skal du låne, vil du naturligvis helst låne til den laveste pris.

Derfor er det oftest renten på lånet, som folk fokuserer på. Men det er en fejl.

Glem alt om at tjekke renter

For selv om renten typisk er den største udgift på dit kviklån, er gebyrerne på lånene også en væsentlig faktor, du skal holde øje med. For i yderste konsekvens kan det billigste kviklån målt på renten være dyrere at tage end et lån med en lidt højere renten. Simpelthen fordi gebyrerne på det billigste lån er meget højere.

Det gør det noget mere kompliceret at finde det billigste kviklån, når du både skal holde øje med renten og gebyrernes størrelse.

Derfor har det i efterhånden en del år været lovpligtigt for låneudbyderne at angive den såkaldte ÅOP – Årlige Omkostninger i Procent – på deres lån. Procentsatsen angiver, hvor stor en andel af de afdrag du betaler på et år, der går til renter og gebyrer på lånet.

Det gør det nemt at sammenligne to lån på samme størrelse og med samme løbetid: Det lån som har den laveste ÅOP, er billigst.

Hvad gør jeg, hvis lånebeløb og løbetid ikke er ens?

Men er lånebeløb og løbetid forskellige på de lån, du ønsker at sammenligne, kan du ikke bruge ÅOP.

I stedet kan du foretage dette lille, simple regnestykke på hvert af de lån, du vil sammenligne:

Månedligt afdrag * antal afdrag = Samlet udgift

Resultatet angiver, hvor meget du i alt kommer til at betale tilbage på dit lån, når det er betalt ud.

Her vil det lån, som har det laveste beløb, være det billigste kviklån for dig.

Metoden virker også på lån med samme løbetid og afdragsperiode. Men her sparer opgivelsen af ÅOP dig for at skulle i gang med at regne noget ud selv.

Jo kortere løbetid, jo billigere lån

Før du låner, er det altid en god ide at lægge et budget for din privatøkonomi – eller opdatere det, som du eventuelt allerede har.

Derved får du overblik over hvor stort et rådighedsbeløb, du har tilbage hver måned, når alle de faste og variable udgifter er betalt.

Det er i dette rådighedsbeløb, du skal finde pengene til afdraget på dit lån.

Vælg et maksimumbeløb, som du har råd til at betale hver måned, uden at du bruger alle de penge du har til rådighed. Sæt nu dette beløb ind som ”afdrag på lån” under de faste udgifter i budgettet, og se om du stadig har penge til overs på kontoen hver måned.

Gå så ind i låneberegneren hos de låneudbydere, du ønsker at ansøge om lånet hos, og skru på parametrene, til du får et afdragsbeløb, som holder sig under det beløb, du har råd til.

Ansøg om lånet flere steder

Ansøg derefter om lånet hos de låneudbydere, som ser ud til at have det billigste kviklån. Husk at vælge samme lånebeløb og samme løbetid hos hver låneudbyder.

Derved finder du ud af, om de vil give dig lånet.

Samtidig får du oplyst den ÅOP, som gælder for dit lån. For renten på lånet afhænger af den kreditvurdering, som låneudbyderen foretager af din økonomi. Så er din kreditvurdering i orden, får du en lavere rente, fordi det ikke er nær så risikabelt at låne penge ud til dig.

Nu kan du nemt finde det billigste kviklån bare ved at sammenligne ÅOP på de lånetilbud, du får.