Er det slut med hurtige penge som lån på nettet, efter den nye lovgivning om kviklån er trådt i kraft pr. 1. juli 2020? Det korte svar er nej. For det den nye lovgivning betyder, er, at du får bedre vilkår for at låne på nettet. Men derfor er et lån til hurtige penge fortsat ikke en god ide, hvis det ikke er absolut nødvendigt. Læs med, og få alt at vide om den nye lovgivning, samt hvorfor hurtige penge som lån tit er et tveægget sværd.
Lån på nettet er en populær måde at få hurtige penge til de forbrugsgoder og oplevelser, du lige står og har lyst til. Derfor har det også længe været forbudt for låneudbyderne at markedsføre deres lån som netop ”hurtige penge”.
For de mange fristende lånemuligheder har sendt adskillige danskere ud i en endeløs gældsspiral med kurs direkte mod det kendte TV3-program Luksusfælden.
Sidste gang forsøgte regeringen at stoppe adgangen til hurtige penge
Derfor forsøgte regeringen også for nogle år siden at bremse op for de lånemuligheder, der var kendt for at give dig ”hurtige penge”. Det skete ved at indføre en såkaldt betænkningstid på 2 døgn på de såkaldte SMS-lån. De var den hurtige vej til at låne småbeløb på mellem 500 og 10.000 kroner. Men rentesatserne var tårnhøje, og ÅOP-satser på langt over 800 % var ganske almindelige at støde på.
Men desværre lykkedes det ikke dengang at stoppe de såkaldte SMS-lån. For ved at ændre lånene til kassekreditter med løbende afbetaling, havde låneudbyderne fundet et hul i lovgivningen. Det betød, at de ikke blev omfattet af den nye regel om 48 timers betænkningstid.
Ny lovgivning stiller forbrugerne bedre
Det har dog ikke lykkes de meget påhitsomme låneudbydere at finde et hul i den nye lovgivning. Det har betydet, at det nu er slut med lån med ågerrenter og gebyrer i dummebødestørrelse.
For den nye lovgivning har sat en øvrige grænse for både ÅOP-værdier og hvor meget, du maksimalt kan komme til at betale tilbage for et lån. Samt gjort det forbudt at reklamere for de dyreste lån og reklamere for lån i forbindelse med spil.
Helt konkret betyder den nye lovgivning, at:
- Det er forbudt at udbyde kvik- og andre lån med en ÅOP over 35 %
- Det ikke er tilladt af markedsføre lån med en ÅOP på over 25 %
- Renter og gebyrer maksimalt må være det samme som lånebeløbet
Det sidste punkt betyder, at hvis du låner 5.000 kroner, må låneudbyderen maksimalt tage 5.000 i renter og gebyrer. Altså kommer du samlet set aldrig til at betale mere end det dobbelte tilbage på lånet inkl. renter og gebyrer.
Er det smart at låne dig til hurtige penge?
Så den nye lovgivning har ikke betydet noget for mulighederne for at få udbetalt pengene hurtigt, hvis du bliver godkendt til et lån.
Spørgsmål et bare, om det er en smart løsning. For tit opstår behovet for hurtige penge, fordi du er impulsiv. Eller måske foretager nogle ulogiske beslutninger, fordi du bliver ramt af FOMO – Fear Of Missing Out. Altså, at du bliver bange for at gå glip af et godt eller begrænset tilbud.
Skal du låne penge, anbefaler vi derfor altid, at du først lægger et opdateret budget. Det er den eneste måde, du kan få overblik over din økonomiske situation, så du kan træffe en mere velbegrundet beslutning.
Så kan det være, at du får tid til at tænke dig bedre om – eller ser sort på hvidt, at det måske ikke er så smart at låne dig til hurtige penge alligevel.
Synes du stadig, lånet er en god ide, finder du en oversigt over dine lånemuligheder her!